Futópad

Milyen hibákat lehet elkövetni a futópad használat során?

A futás egyszerű sportág, hiszen csak egy megfelelő futócipő szükséges hozzá és már meg is kezdhető az intenzív testedzés. Ugyanakkor számos hibát el lehet követni még az ilyen egyszerű mozgásforma kapcsán is, mely idővel sérüléshez vezethet.

Futópad használat és szabadban való mozgás során is könnyen lehet hibázni. A kezdők egyik nagy hibája, hogy úgy mondd trappolva futni. Ez a szabadban, például betonon, vagyis kemény felületen és a futópadon sem szerencsés, mivel komoly terhet ró az ízületekre. Kapkodás helyett célszerű először megtanulni a helyes futótechnikát, akár egy edző segítségével. De, mindenekelőtt a bemelegítésre kell sort keríteni. Teljesen mindegy, hogy kezdőről vagy profiról van szó, nagyon fontos felkészíteni a testet az intenzív edzésmunkára. Egy kis tempós séta vagy akár egy lassabb tempójú kocogás nagyon sokat segíthet a kellő bemelegítésben. Körülbelül negyedórás bemelegítést követően el lehet kezdeni a tényleges edzést. Szintén nagy hiba, ami jellemzően a futópad használat során fordul elő, hogy sokan a lábukat nézik. Ez különösen a kezdőkre igaz. Mások viszont a futógép kijelzőjét bámulják szakadatlanul. Ezzel az a probléma, hogy a lefelé történő nézés közben a nyak és a vállak komoly megterhelésnek vannak kitéve.

A futópad használata során, akárcsak kültéri edzésnél, nagyon fontos előre tekinteni. Nem kell olyan testhelyzetet felvenni, mint aki karót nyelt, de a görnyedt testhelyzetet mindenképp kerülni kell a későbbi fizikai problémák elkerülése érdekében. A futópad használata során lehetőség van akár Tv nézésre vagy zene hallgatásra is, így gyorsabban megy az idő és kevésbé unalmas a mozgás. De, csak abban az esetben érdemes ezeket a tevékenységeket párhuzamosan végezni a futópad használattal, ha az nem megy a mozgás rovására.