Övsömör

Övsömör elleni gyógyszeres és természetes alternatívák

Sokan nem is tudják, hogy az övsömör és a bárányhimlő összefüggésben állnak egymással. Ugyanis mindkettőt azonos vírusok okozzák, amely nem más, mint a herpeszvírusok családjába tartozó varicella zoster nevezetű vírus. Az övsömör csak azokon alakul ki, akik korábban átestek már báránylőn.

Övsömör egyik fő jellemzője a fájdalom, mely egyesek esetében rendkívül kellemetlen lehet. Ez esetben szükséges lehet a mielőbbi fájdalomcsillapítás a beteg kényelme érdekében. A fájdalmat követően jelennek meg a kiütések, melyek általában hólyagok formájában vannak jelen a testen. A legtöbb esetben a törzs bal és jobb oldalán jelennek meg. Ha az arcon van jelen az övsömör, az akár veszélyes is lehet, ugyanis a szemet is érintheti a probléma. A fekély kialakulás akár látásromláshoz is vezethet ez esetben. Az említetteken túl jelentkezhet még rossz közérzet, fáradtság, viszketés, láz és fejfájás. Az övsömörre nincs gyógymód, viszont a vényköteles vírusellenes gyógyszerek alkalmazásával hatékonyan gyorsítható a gyógyulás folyamata. Emellett ezekkel a gyógyszerekkel a szövődmények kockázatát is csökkenteni lehet.

A fertőzés kockázatának enyhítése érdekében nagyon fontos a kiütéseket tisztán és szárazon tartani. Mivel a kiütések a legtöbbször erős viszkető érzéssel járnak együtt, ezért célszerű a bő, kényelmes ruházatot előnyben részesíteni. A napi többszöri hűsítő borogatás is enyhülést hozhat a kellemetlen viszketéssel szemben. Sokan kötszerek vagy tapaszok használatával igyekeznek megakadályozni a hólyagok vakargatását, viszont ezekkel az a baj, hogy könnyen beleragadnak a hólyagba, így fájdalmat okozhatnak. Természetesen vannak természetes alternatívák is, ha valaki nem híve a gyógyszeres kezelésnek. Ezek is enyhülést hozhatnak, csak egy kicsit hosszabb idő alatt.