Munkakereső

Hasznos tanácsok állásinterjúra munkakereső emberek számára

Az állásinterjúig eljutni félsiker, ugyanis ez azt jelenti, hogy az önéletrajzunk és a motivációs levelünk alapján érdemesnek tartanak minket arra, hogy megismerjenek minket közelebbről. Sőt, az állás elnyerésére is esélyünk lehet. Ehhez viszont át kell esni a felvételi procedúra ezen részén, melyet sokan a legnehezebbnek tartanak.

Munkakereső emberek többsége egyetért abban, hogy az álláskeresés egyik legnehezebb része maga az állásinterjú. Szemtől-szemben kell ülni néhány szúrós szemmel vizslató HR-essel, ez pedig már önmagában véve komoly stresszfaktor. Az első benyomás ebben az esetben különösen fontos. Rendkívül fontos időben érkezni, ugyanis hatalmas hiba és nagyon rossz fényt vet ránk a késés. A bemutatkozás során nyugodtan, magabiztosan és főleg érthetően szükséges bemutatkozni. A pozitív kisugárzás elengedhetetlen. Hiába tűnik apróságnak, nagyon sok múlik rajta. Természetesen az öltözék is fontos, mivel ez is hozzájárul az első benyomáshoz. Nem kell feltétlenül kosztümben vagy öltönyben megjelenni, csak, ha az adott munkakörben ez elvárás. Egy elegáns, visszafogott öltözékkel nem lehet melléfogni.

Főleg a nők, de némely férfi is hajlamos túlzásba vinni a parfümhasználatot, ami ennek következtében fullasztó, kellemetlen hatást kelt a beszélgetőpartnerben. Az interjún jó pár úgy mondd sablonkérdésre lehet számítani, amikre érdemes már előzetesen felkészülni. Néha viszont vannak trükkös kérdések, melyeknek az a célja, hogy kibillenjünk a komfortzónánkból. Nem szabad megijedni vagy lefagyni, hanem őszintén, nyugodtan kell válaszolni. Ha felmerül a fizetésigény, akkor konkrét válaszokkal kell készülni, ezért nem árt előzetesen utánanézni, hogy az adott munkakör esetében milyen fizetések reálisak, így releváns összeget tudunk bemondani.