Napozóágy

Mire ügyeljünk a napozóágyak karbantartása során?

A különféle udvari kiegészítők kapcsán rendkívül lényeges kérdést jelent a strapabíróság, illetve az is, milyen karbantartásigénnyel rendelkezik az adott termék. Különösképp hangsúlyos ez a kerti bútorok kapcsán, hiszen egy nívósabb darab ma már komoly kiadást jelent, ezért okkal szeretnénk, ha hosszú évekig kiszolgálna minket.

A napozóágyak kapcsán gyakorta elmarad ezeknek a szempontoknak a figyelembevétele. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a kínálat ma már óriási és az egyszerű – és egyben olcsó – darabok kapcsán főképp a használhatóságra kerül a fókusz. Pedig nem csak környezetvédelmi, hanem gazdasági szempontból sem mindegy, milyen sűrűen kell lecserélni az udvarunkon található napozóágyak zömét. Amennyiben erre minél ritkábban kerítenénk sort, akkor vásárláskor ügyeljünk az adott modell alapanyagára, a későbbiekben pedig végezzük el azokat a karbantartásokat, amelyek az állagmegóvás szempontjából elengedhetetlenek. Szerencsére utóbbi mindössze pár perc munkával megoldható.

A legnagyobb odafigyelést általában a fából készült napozóágyak igénylik. Az első években még a gyári védőbevonat – illetve lakkozás – hibátlanul ellátja feladatát, ám a későbbiekben az időjárás és főképp az UV-sugárzás hatására ez lekopik, illetve kiszárad. Annak érdekében, hogy az ebből adódó problémákat elkerüljük, a napozóágyak felületét minden szezon elején és végén ellenőrizzük. Amennyiben úgy látjuk, eljött az ideje, akkor kezeljük le a megfelelő anyaggal, ezt követően egy jó ideig megint nem lesz különösebb tennivalónk. Műanyag, rattan, illetve fém modellek esetében törekedjünk arra, hogy a szennyeződések ne kezdjék ki a napozóágyak felületét. Időnként mossuk le valamilyen kíméletes tisztítószerrel és slaggal öblítsünk. A magasnyomású mosó kárt tehet az anyagban, ezért annak használatát kerüljük el.