Sorközművelő

Milyen szempontok alapján történjen a sorközművelő kiválasztása?

A mezőgazdasági munkálatok során hatalmas jelentősége van a talajállapot megóvásának. A kapásnövények esetében a közelmúltig ezt a feladatot gyakran kézi erővel látták el, ám ez ipari méretekben rendkívül gazdaságtalan. Egyfelől az emberi erőforrás véges, másrészt így a kellő gyorsaság sem biztosított, ez pedig a termelés visszaeséséhez vezethet. Ennek eredményeképp a terület előkészítéséhez és a vetéshez hasonlóan itt is gépesítéssel növelték a hatékonyságot.

Egy jól megválasztott sorközművelő segítségével ugyanis nagy sebességgel elvégezhető a gyomszabályozás, így folyamatosan fenntartható a terület optimális oxigén és nedvesség tartalma. Mindemellett szükséges esetén akár egy lépésben biztosítható a talaj tápanyagszükségletének pótlása is olyan adapterek segítségével, melyekkel a műtrágya könnyedén kijuttatható. Noha a sorközművelő célja felépítéstől független mindig ugyanaz, beszerzés előtt mindenképpen alaposan górcső alá kell venni az igényeket és a megművelendő terület sajátosságait. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a sorközművelő kiosztása illeszkedjen a vetőgéphez és természetesen a traktor keréktávja is kardinális jelentőséggel bír.

A megfelelő eszközök mellett nagyon fontos az időzítés is. Egy kiváló minőségű sorközművelő ugyan nagyban megkönnyíti a munkát, ám ha a talaj szellőztetése nem történik meg, illetve az irtószert átvészelő gyomnövényeket késve kapáljuk ki, akkor gyengébb eredményeket érhetünk el. A mai gépek közt már találni digitális vezérléssel ellátott darabokat is, amelyek lézerrel és kamerarendszerrel felszerelve teszik még precízebbé a munkát. Ezzel együtt a kellő szakértelem és a több éves tapasztalat is elengedhetetlen, hiszen ahány terület, annyiféle megoldás vezet biztos sikerre és magas hozamra.