Fontos, hogy észrevehető legyen a kutya biléta

Felelős gazdiként az egyik legnagyobb rémálmunk, hogy szeretett négylábúnk egyszer csak gondol egyet és a nyitva felejtett ajtón világgá megy. Ilyenkor aztán mindent megtennénk annak érdekében, hogy mielőbb visszakapjuk hű társunkat, ám a legtöbbet azzal segíthetünk, ha már jó előre felkészülünk az ilyen nem várt eseményekre is.

Noha elsőre talán kissé régimódi megoldásnak tűnhet, bizony egy kutya biléta hatalmas segítséget jelenthet a bajban. Ugyan elméletileg minden kölyökbe beültetnek egy rizsszem nagyságú kapszulát, amiben egy chip tárolja az állat legfontosabb adatait, ám ez sokszor még nem elégséges. Tudniillik az információk kiolvasásához speciális eszközre van szükség, így ha elkóborolt ebet nem sikerül befogni és állatorvoshoz vinni, akkor ennek nem vesszük túl sok hasznát. A kutya biléta felületén olvasható információk ellenben sokkal könnyebben leolvashatók. Ideális esetben még az sem feltétlen elvárás, hogy az állatot teljesen meg kell közelíteni, hiszen egy nagyobb méretű tábla akár méterekről is jól látható.

Azonban arról sem szabad megfeledkeznünk, miszerint krízishelyzetben az is hatalmas könnyebbséget jelent, hogy a kutya biléta információi alapján azonnal értesíteni lehet a gazdit és nem kell elérhető állatorvost keresni. Annak érdekében, hogy minél jobban megkönnyítsük a megtaláló dolgát, feltétlen olyan táblát válasszunk, aminek a színe kellőképp elüt az eb szőrétől. Így azonnal látszik majd, hogy kutya biléta van az állat nyakán, amiről minden szükséges adat leolvasható. A feliratozást sem ajánlatos túlkomplikálni, inkább a szöveg méretére helyezzük a fő hangsúlyt, a telefonszámot leszámítva ugyanis minden más információ csupán másodlagos jelentőséggel bír. A legfontosabb egyértelműen a gazdi elérhetősége, így erre ajánlatos fókuszálni.