Duzzadószalag

Figyelmesen kell eljárni a duzzadószalag rögzítésénél

Még a legnagyobb odafigyeléssel előkészített, hatalmas beruházások esetében is komoly kockázatot jelent a nedvesség jelenléte, ezért fokozottan ügyelni kell rá, hogy az összes lehetséges óvintézkedést megtegyük. Ez ugyanígy igaz egy családi ház kivitelezése során, hiszen a csapadék optimális elvezetése mellett a talajvíz betörése is óriási pusztításra képes.

Duzzadószalag megfelelő alkalmazásával ugyanakkor a rizikó minimálisra csökkenthető. A kiegészítő elsődleges célja, az építkezések során létrejött munkahézagok tökéletes tömítése, amit egyszerű működési elvével ér el. Nedvesség hatására a vulkanizált elasztomer alapanyagú duzzadószalag térfogata megnő, így elzárja a víz további útját. Annak érdekében, hogy a kisebb mennyiségű folyadék még ne indítsa be ezt a reakciót – hiszen például rövidebb esőzéseket követően erre nem feltétlen van szükség -, a felületét késleltető anyaggal vonják be. Ugyanakkor pontosan az érzékenysége miatt kell nagyon óvatosan kezelni, ugyanis ha idő előtt nedvesség éri, akkor az gondot okoz a későbbiekben.

Ennek tükrében a duzzadószalag ellenőrzése elengedhetetlen, még a felhasználást megelőzően. Ez egy gyors, ámde kardinális jelentőségű folyamat, melynek során vizsgálnunk kell a csomagolás sértetlenségét is. Ha azt tapasztaljuk, hogy fennáll a kockázata annak, hogy a duzzadószalag folyadékkal érintkezhetett, akkor semmiképp se használjuk fel, így ugyanis könnyedén előfordulhat, hogy éles helyzetben már nem növekszik meg a térfogata és a víz szabadon utat tör magának a betonelemek belsejébe. Ezt elkerülendő a duzzadószalag beszerelésénél is rendkívül körültekintően kell eljárni. Akár ragasztással applikálunk, akár mechanikai rögzítést alkalmazunk, ügyelni kell a felületek tisztaságára és persze kellő mennyiségű helyet kell hagyni a tágulásra, ellenkező esetben akár a beton is elrepedhet.