Niagara-vízesés

Érdekességek a Niagara-vízesésről

A Niagara-vízesés évről-évre turisták millióit vonzza. Sokan mindössze a monumentális, csodálatos vízesést látják, holott a Niagara-vízesés több szempontból különleges és számos érdekesség fűződik hozzá. Ismerd meg közelebbről a világ egyik legkáprázatosabb vízesését!

Niagara-vízesés körülbelül tizenkétezer évvel ezelőtt abból a jégolvadéktevékenységből jött létre, melyből a Nagy Tavak is, az utolsó jégkorszak végén. A Niagara folyó az Atlanti-óceánt és a Nagy Tavakat köti össze. A vízesés a folyón található meg, melyhez évről-évre, minden évszakban rengeteg turista látogat el. Több mód is rendelkezésre áll a vízesés közelebbi megtekintésére. Például helikopterből felülről csodálva, hajókirándulás keretein belül a vízesés lábánál, míg gyalogosan a kiépített kilátóból tekinthető meg a zuhatag. Első látásra egy monumentális méretű vízesésről van szó, azonban a Niagara vízesés nem egy, hanem három vízesésből áll. A Patkó-vízesés a kanadai oldalon található, míg a Bridal Veil Falls és az American Falls az Amerikai Egyesült Államok területén található.

1848-ban egy felsőjégtorlasz következtében a vízesés teljesen leállt. Ugyanakkor nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor akadályozott volt a vízfolyás. 1888-ban közel húszezren álltak a befagyott vízen, viszont 1912 óta erre nem kerülhet sor, ugyanis ebben az évben 3 ember alatt beszakadt a jég. 1969-ben az amerikai területen található vízesést eltorlaszolták, annak érdekében, hogy a szakemberek felmérjék, hogy egy látványos átalakítás mivel járna. A projektre végül nem került sor a várható magas költségek miatt. A Niagara-vízesés különösen este igazán látványos, amikor színes reflektorokkal világítják meg a zuhatagot. Utazás előtt mindenképp köss utasbiztosítást!