Bálacsomagoló

Egy bálacsomagoló gép megválasztásánál körültekintően kell eljárni

A mezőgazdaság és az állattartás két nagyon szorosan összefüggő ágazat és mindegyik esetében helytálló megállapítás, hogy nem csupán a fő folyamatokra kell nagy hangsúlyt fektetni, hanem a kisebb volumenű döntéseknél is rendkívül körültekintően kell eljárni. Ellenkező esetben nagyon komoly problémákkal szembesülhetünk, ez pedig különösen igaz például a szálastakarmányok kezelése során.

Ezért is bír kardinális jelentőséggel a megfelelő bálacsomagoló beszerzése. Tudniillik az automatizált előkészítés nem csupán rengeteg időveszteségtől kímél meg minket, de azt is garantálja, hogy az elkészült takarmány minden szempontból kifogástalan állapotban kerül eltárolásra. A bála nedvesség – és oxigén – tartalma ugyanis nagyban befolyásolja annak eltarthatóságát. Az oxidáció következtében már idejekorán állagromlással kell számolnunk, miképp a kiszáradás, vagy a túl sok víz is jelentős károkhoz vezethet. Egy bálacsomagoló segítségével ezeket a kockázatokat a minimálisra redukálhatjuk, ami hatalmas könnyebbséget jelent.

Ugyanakkor ahhoz, hogy hosszú távon is eredményesek legyünk, elengedhetetlen rendkívül körültekintően eljárni a bálacsomagoló kiválasztásánál. A dolgunkat egyfelől nehezíti a hatalmas választék, hiszen annak ellenére, hogy csak pár évtizede kezdtek elterjedni ezek a gépek Európában, ma már száznál is több különféle modell érhető el a kínálatban. Ráadásul nem csak a bálacsomagoló méretét, de működési elvét tekintve is jelentős szórást tapasztalhatunk. Léteznek olyan gépek, amik bálázóval egybeépítettek, de önálló masinát is vásárolhatunk. Az sem mindegy, hogy szögletes, vagy henger alakú bálákat kívánunk készíteni, ezekre a célokra ugyanis különféle modellek alkalmasak. Ugyancsak dilemmát okozhat, milyen meghatású típus mellett tegyük le a voksunkat, ezért aztán ha bármilyen kétségünk támadna, feltétlenül kérjük ki specialista útmutatását.