Málna

A vitaminban gazdag málna

A gyerekektől kezdve az idősekig nehéz olyan embert találni, aki nem szereti a málnát. Az ízletes bogyós gyümölcs nem csak jól néz ki, hanem nagyon finom is. Ráadásul tele van olyan hasznos tápanyagokkal, melyek támogatják az egészséget és az immunrendszert.

Málna fogyasztása önmagában is nagyszerű, de akár különféle ételekbe, például süteményekbe is bele lehet csempészni. Önmagában fogyasztva azért előnyös, mert így tudnak a leginkább hasznosulni a tápanyagok. A málna tele van flavonoid vegyületekkel, mint például a kempferol, antociánok, galluszsav, szalicilsav, pelargonidin és még hosszasan lehetne sorolni.A bogyós gyümölcsökben, köztük a málnában is megtalálható antioxidáns vegyületek bizonyitottan segítenek a gyulladások, rák és az öregedés folyamatainak megelőzésében. Ebben a gyümölcsben olyan antioxidáns vitaminok találhatók meg, mint az E- vagy az A-vitamin. Ezenkívül kisebb mennyiségben egészségvédő antioxidáns fitovegyületek is megtalálhatók benne. Mindezek segítenek az oxigén eredetű szabad gyökök, illetve a relatív oxigén származék ellen megóvni a szervezetet. Az említett folyamatok komoly szerepet játszanak a krónikus betegségek kialakulásában, illetve az öregedésben.

A málna említésre méltó mennyiségű C-vitamint is tartalmaz. Száz gramm gyümölcsben körülbelül huszonhét mg C-vitamin található. Ez körülbelül egy felnőtt ember ajánlott napi bevitelének harmada. A C-vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztása által az immunrendszer támogatható, így a szervezet könnyebben tudja leküzdeni a betegségeket és a különféle kórokozókat. A vitaminok mellett a málna ásványi anyag tartalma is igazán jelentős. Többek közt van bene mangán, vas, réz, magnézium, vas és kálium. Ráadásul alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, így a diétában is bátran fogyasztható.