Láthatósági mellény

Autósként mit kell tudni a láthatósági mellényre vonatkozó szabályokról?

Optimális esetben minden gépjárműben kellene lennie láthatósági mellénynek, azonban semmiféle jogszabály nem rendelkezik erről, így sokan nem is tartják fontosnak. Ettől függetlenül érdemes beruházni néhány darabra és az autóban tartani, melynek okait az alábbiakban bővebben is kifejtjük.

A láthatósági mellényről ezen a linken tudhat meg bővebb információkat! Akár csak néhány kilométeres távolságra, akár hosszabb távra tervezünk utazni, érdemes minden eshetőségre felkészülni. Ahogy a közismert mondás is tartja, jobb félni, mint megijedni. Ha megtörténik a baj, sokkal kisebb eséllyel esünk kétségbe és kezdünk pánikolni, ha rendelkezésre állnak a szükséges eszközök és tudjuk mit kell tenni. Akár balesetet szenvedünk, akár meghibásodik az autó, vannak olyan eszközök, melyek baj esetén létfontosságúak az autóban. Ilyen például a láthatósági mellény is. Habár a láthatósági mellény nem kötelező darab az autóban és a rendőr sem kötelezhet arra, hogy legyen a gépjárműben, azonban lakott területen kívül, éjszaka nagyon hasznos tud lenni, ha rendelkezünk vele.

Emellett a KRESZ kimondja, hogy lakott területen kívül, ha kiszállunk az autóból, akkor gyalogosnak számítunk, így a fényvisszaverő mellény viselése kötelező. A láthatósági mellényt akkor is fel kell venni, ha önszántunkból szállunk ki az autóból vagy ha műszaki meghibásodás miatt kerül erre sor. Biztonságunk érdekében fontos elhagyni a gépjárművet, azonban ehhez mindenképp érdemes felvenni a fényvisszaverő mellényt, majd kellőképp messzire menni az autótól. Érdemes annyi fényvisszaverő mellényt tartani az autóban, ahányan utaznak az autóban. Nem foglal sok helyet, illetve nem is jelent nagy kiadást. Egy kis előre látás nagyon sokat segít és hálásak lehetünk magunknak, ha baj van.