Szauna

A szauna jótékony hatásai

A szaunázásért vannak, akik rajonganak, míg mások alig egy-két perc után kimennek a forró gőzből, mert nem bírják hosszan elviselni. Egy biztos, a szauna jótékony hatással van a szervezetre, azonban tudni kell megfelelőképp használni.

Szauna nem csak a wellness központokban található meg, hanem akár otthonában is lehet. A Wellis szaunák minőségi alapanyagokból készülnek így hosszú időn keresztül élvezhető a forró gőz. A szaunázás nagyon jó hatással van a szervezetre, azonban a közhiedelemmel ellenben nem segít a zsírpárnáktól való megszabadulásban. A verejtékezéssel a szervezetben lévő méreganyagoktól lehet megszabadulni, tehát hozzájárulhat az egészséghez. A meleg levegő élénkítő hatással van a vérkeringésre, illetve a hő hatására a szervezet öngyógyító folyamatai is fokozódnak. A meleg levegő hatására endorfin termelődik, mely javítja a közérzetet, csökkenti a stresszt, aminek köszönhetően az alvás sokkal pihentetőbb lesz. Sokan csak lazítanak a forró gőzben, de hagyományosan a forró levegőt követően jeges fürdőzésre kerül sor.

Persze jeges fürdő nélkül is ki lehet élvezni a pozitív hatásokat, azonban a kettő együtt igazán hatékony, hiszen az egész szervezetre pozitív hatással van az intenzív hőmérsékletváltozásnak köszönhetően. A közhiedelem szerint érdemes megfázás esetén is szaunázni, mivel ennek köszönhetően előbb legyűrhető a betegség. Az igazság, hogy egészségesen szaunázva megelőzhető a betegség, azonban, ha már megbetegedett és lázzal küzd, akkor semmiképp ne szaunázzon, hiszen komolyan megterhelheti a szívét. Ráadásul a szaunában másokat is megfertőzhet. Ha otthoni szaunával rendelkezik, akkor is azt javasoljuk, hogy betegen ne tegye ki magát ilyen komoly hőhatásnak. Ha szeretne otthoni szaunát, akkor érdemes a wellis.hu weboldalon tájékozódni.