Beton távtartó

A beton távtartó többféle kivitelben és típusban is elérhető

A különféle előre gyártott betonszerkezetekkel történő építkezési munkálatok jóval hatékonyabban kivitelezhetők, ám ahhoz, hogy végül kifogástalan végeredményt érhessünk el, kiemelt figyelmet kell fordítani a precizitásra. A vasbeton szerkezetek esetében ugyanis kardinális jelentősége van az illesztéseknek, illetve az egyes részegységek pontos pozicionálásának, lévén a struktúra csak így őrzi meg stabilitását.

Ezt a célt beton távtartó alkalmazásával érhetjük el a leghatékonyabban. Ugyanakkor azt feltétlenül szem előtt kell tartanunk, miszerint ezeknek az építőipari kiegészítőknek a kínálata ma már igen széles. A hatalmas választék persze megannyi előnnyel jár, hiszen így biztosan megtaláljuk az igényeinknek legmegfelelőbb darabot, ám ezzel együtt kellő körültekintés is szükséges a döntés meghozatalához. Tudniillik amennyiben nem alapos megfontolást követően történik meg a beton távtartó megválasztása, azzal azt kockáztatjuk, hogy az elkészült kivitelezés statikai problémákkal rendelkezik majd.

Annak érdekében, hogy biztosan a legmegfelelőbb módozat mellett határozzunk, elsősorban a felhasználási terület vizsgálata szükséges. Emellett ismernünk kell a különféle alapanyagú beton távtartó kínálatot is. Noha a műanyag kivitel kapcsán azt gondolhatnánk, miszerint csekélyebb ellenálló képességgel rendelkezik, valójában nagyon is strapabíró eszköznek tekinthető. Az ebből készült U-bak komoly vasátmérővel bíró szerkezetek esetében is kiváló alátámasztást nyújt. Kiemelten nagy terhelési igény vonatkozásában az úgynevezett vonal menti beton távtartó lehet a megoldás, emellett pedig speciális esetekre is találhatunk célzott kiegészítőket. Ilyen például az üvegszálas módozat, aminek a legfontosabb tulajdonsága, hogy olyan környezetben is biztonsággal alkalmazható, ahol a szerkezet folyamatosan ki van téve a vizesedésnek.