Műanyag, vagy fém szegélyléc az optimálisabb?

Gyakorta nem is gondolnánk, milyen apró döntéseken múlik egy-egy kivitelezés sikeressége. Ezért aztán még mielőtt nekiállnánk egy felújításnak, vagy épp valamilyen kisebb építkezési munkálatnak, tájékozódjunk alaposan. Ennek során ne csak a felhasznált alapanyagok és a technikák témakörére helyezzünk nagy hangsúlyt, hanem a különféle kellékek, segédeszközök megismerésére is.

Tudniillik ezen a területen szinte nincs olyan munkafolyamat, melynél a szegélyléc használata ne lenne létfontosságú. Ezekkel a kiegészítőkkel ugyanis villámgyorsan és egyszerűen kijelölhetjük az adott burkolat, alapanyag pozícióját, így megkönnyítve saját munkánkat. Erre szükség lesz, ha csempézünk, laminált padlót helyezünk le, de úgyszintén elhagyhatatlan betonozásnál, így például járdák, vagy kerítések alapjainak kialakításánál. Ugyanakkor nagyon lényeges szem előtt tartanunk a szegélyléc kapcsán, hogy eltérő feladatokra más és más típus az ideális. Tekintettel arra, miszerint a választék ma már igen széles, egyáltalán nem mindegy, végül melyik modell mellett tesszük le a voksunkat.

Figyelembe kell ugyanis vennünk a strapabíróság – ezzel együtt az időtállóság – kérdését, valamint természetesen az sem mindegy, mekkora bekerülési költséggel számolhatunk, főképp, ha nagyobb mennyiségre lesz szükségünk. Napjainkban a műanyag, illetve a fém – egész pontosan az acél – szegélyléc a legelterjedtebb. Nem is igazán igényel különösebb magyarázatot, miszerint az utóbbi jóval masszívabb és tartósabb. Ám ne felejtsük el, hogy erre nem minden esetben van szükség. Kisebb volumenű projekteknél a legtöbbször bőven elégséges a műanyag szegélyléc. Támfalak, épületek alapzatainak kialakításánál persze az acél az optimálisabb döntés, lévén hosszú évtizedekig használatban marad a kiegészítő.