Kerti fólia

Háztáji gazdálkodáshoz elengedhetetlen a kerti fólia

A hobbicélú gazdálkodás és növénytermesztés ismét egyre nagyobb szerepet kap, hisz némi szabad földterület birtokában akár az egész család szükségleteit előállíthatjuk ilyen formán. Ahhoz, hogy a folyamat sikeres lehessen, elengedhetetlen bizonyos eszközök megléte, különösképp, amikor palánták neveléséről, vagy olyan zöldségekről van szó, amelyek speciális klímát igényelnek.

Az erre a célra épített üvegházak visszaszorulóban vannak, helyüket a kerti fólia vette át. Ezek a sátrak ugyanis hatékonyabbak, olcsóbbak és strapabíróbbak is, arról nem is beszélve, hogy a fedőrétegként használt speciális anyag fényáteresztő képessége jóval ideálisabb. Működési elvük meglehetősen egyszerű, kellő szellőzés mellett olyan mikroklíma alakul ki belsejükben, ami optimális a növénytermesztéshez, a magas páratartalom egy része pedig éjszakára kicsapódik, így akadályozva meg a lehűlést. Ezáltal a kerti fólia egy olyan környezetet hoz létre, ahol eredményesen gazdálkodhatunk, méghozzá úgy, hogy ez csupán minimális mértékű rendszeres ráfordítást igényel.

A kerti fólia esetében a legnagyobb kiadást ugyanis a bekerülési költség jelenti, de ez is elenyésző az üvegházakhoz hasonlítva. Ezzel együtt érdemes nagyon alaposan átgondolni, hogy mekkora és milyen kialakítású modellre van szükségünk. Az architektúra tekintetében a félköríves változatok a legoptimálisabbak, ezekben a fényviszonyok is jóval előnyösebbek. Ugyanakkor előfordul, hogy bizonyos felhasználási módok esetében a szögletes kialakítás a kézenfekvőbb. A kerti fólia tartósságát az anyaga mellett a váz szerkezete határozza meg leginkább. Nagyobb modelleknél emiatt mindenképpen érdemes az acél csövezés mellett letenni a voksunkat, az ugyanis jóval stabilabb kivitelt jelent. Ez azért is lényeges, mert a kerti fólia kapcsán amúgy is a szél jelenti a legnagyobb kockázatot, így eljárva pedig az ezzel kapcsolatos veszélyeket minimalizálhatjuk.