Életmódváltás

Életmódváltás, a tartós megoldás

Napjainkban az elhízás egyfajta népbetegségnek tekinthető, ugyanis nagyon sok ember küzd vele. A strandokon rengeteg a túlsúlyos ember. Sokan a nyarat megelőző pár hétben kapnak észbe és akkor igyekeznek drasztikus módszereket alkalmazva formába lendülni. Könnyen belátható, hogy ez a módszer eleve kudarcra van ítélve.

Életmódváltás egy hosszú távú megoldás, szemben a pár hetes diétákkal és a gyors megoldást ígérő edzéstervekkel. Egy biztos, azok a reklámok, diéták és sport programok, melyek azonnali megoldást ígérnek, semmiképp sem hatásosak, jellemzően üres ígérgetésről van szó. A súlyfelesleg, különösen a nagyobb mértékű nem egy-két hét alatt rakódik rá az emberre, hanem hosszú időn keresztül tartó nem megfelelő étkezés és mozgásszegény életmód eredménye. Éppen ezért nem várható, hogy bármilyen csoda módszerrel hetek alatt formába lendüljünk. A tónusos, szép alakot az izmok adják, nem csak a férfiak, hanem a nők esetében is, így az edzés rendkívül fontos. Természetesen az is sokat számít, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amelyet valóban szívesen végzünk.

Ahhoz, hogy ne legyenek rajtunk hurkák és az izmok szépen kirajzolódjanak, illetve izmot tudjunk növelni, fontos a megfelelő táplálkozás. Az étrendünket úgy kell összeállítanunk, hogy az támogassa a céljainkat. Fontos, hogy ne éhezzünk, ne szenvedésként fogjuk fel az étkezést és ne legyen egyhangú a táplálkozásunk. Mindemellett a kellő minőségű és mennyiségű alvás is nagyon fontos, ugyanis az életmódváltáshoz a regeneráció is szorosan hozzátartozik. A stresszcsökkentést, illetve a stresszes helyzetek megfelelő kezelését sokan alábecsülik, holott ez is hozzátartozik az egészséges életmódhoz. A lelki folyamatok ugyanis komoly kihatással vannak a testre és az egészségre egyaránt.