Etetőkocsi

Az etetőkocsi több szempontból is rendkívül hasznos

Bizonyos volumen felett az állattartás egészen más megközelítést kíván és különösképp igaz ez a szarvasmarhatelepek vonatkozásában. A háztáji neveléssel ellentétben az ipari méreteknél már olyan optimalizációs folyamatokra van szükség, amelyek nélkül a folyamatos termelés és az állomány egészségének fenntartása már lehetetlenné válna. Kiemelt figyelmet érdemel a takarmányozás kérdése, ami gépesítéssel oldható meg.

Ebben pedig hatalmas segítséget jelent egy jól megválasztott etetőkocsi beszerzése. Egy ilyen masina több szempontból is kardinális jelentőséggel bír a szarvasmarha istállókban, lévén a szükséges eledel terítése manuálisan hihetetlenül idő- és energiaigényes lenne. A takarmánykiosztó – és keverő – ezt a terhet leveszi a vállunkról, hiszen egyúttal kellően homogén elegyítést tesz lehetővé, emellett pedig precíz adagolásra képes. Létezik magajáró, illetve traktorral vontatható etetőkocsi is, a választásunkat e tekintetben a rendelkezésre álló géppark és a pontos igényink határozzák meg. A kialakítás mellett ugyanakkor még jó néhány tényezőre nagy hangsúlyt kell fektetnünk beszerzés előtt.

Az egyik ilyen magának a tartálynak, illetve az ahhoz tartozó keverőnek a kialakítása. Egy etetőkocsi kapcsán ugyanis kardinális kérdés, hogy a különböző struktúrájú és szárazanyagtartalmú takarmányok elegyítését, méghozzá oly módon, hogy az a teljes állatállomány igényét lefedje. Ennek kapcsán arra is figyelnünk kell, hogy a kapacitás optimális legyen, azaz lehetőleg se plusz körök beiktatására, se üresen történő járatásra ne legyen szükség. A mindennapi munka megkönnyítése érdekében elengedhetetlen egy precíz mérleg, ami egy korszerű etetőkocsi alapvető eleme. Tudniillik a folyamatot jelentősen meggyorsítja, ha nincs szükség előzetes kimérésre, hanem közvetlenül a tartályba adagolhatók az egyes összetevők.