Szerves trágyaszórók

A szerves trágyaszórók hatalmas segítséget jelenthetnek

A mezőgazdaság sikeressége rengeteg tényezőn múlik, ezek közül pedig akad jó néhány olyan, amire sajnos alig van ráhatásunk. Ilyen például az eddig nem látott betegségek megjelenése, vagy épp a klímaváltozás okozta vízhiány is. Komoly kihívást jelent a termőtalaj folyamatos állagmegóvása is, hiszen a modern technikák alkalmazása felboríthatja a kényes egyensúlyt. Éppen ezért lényeges a természetes anyagok használata.

Ez a legoptimálisabb módon a szerves trágyaszórók alkalmazásával oldható meg. Nagyon fontos különbséget tennünk az állati eredetű, illetve a mesterségesen előállított tápanyag alkalmazása közt, tudniillik egészen más igényeket támaszt a két folyamat. Műtrágya terítésénél sokkal kevesebb a rizikó, hiszen az jóval strapabíróbb és ellenállóbb, míg a szerves trágyaszórók által kihordott anyag az idő múlásával rengeteget veszít minőségéből, ezáltal pedig hatékonyságából is. Ennek tükrében tehát nem is igényel különösebb magyarázatot, miszerint a kézi erővel működtethető modellek gyakorlatilag kizárólag otthoni felhasználásra alkalmasak.

Ipari méretekben mindenképpen tanácsos a hajtott kerekes, illetve motoros szerves trágyaszórók közül választanunk. Ugyanakkor a beszerzés során nem csupán a működési elv az, amire kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Tudniillik legalább ilyen kulcsfontosságú az is, hogy a szerves trágyaszórók kapacitása, sebessége és teherbírása a lehető leginkább összhangban legyen elvárásainkkal. Annak érdekében, hogy a későbbi problémákat elkerülhessük, vizsgálnunk kell a szerves trágyaszórók össztömegét, valamint munkaszélességét is. Utóbbit befolyásolja a terítés módja, hiszen például a röpítő tányéros, tépőhengeres szórással akár 15 méteren is egyenletes lehet a folyamat. Ez utóbbinak pedig a kifogástalan végeredmény tekintetében döntő szerepe van.