Munkavédelmi kiegészítők

A hiánytalan munkavédelmi felszerelés megléte elengedhetetlen

Amikor veszélyes környezetben folyik a munkavégzés, kiemelt hangsúlyt kell fektetni a megfelelő óvintézkedések betartására. Ez különösképp igaz az építőiparban, ahol komoly kockázatot jelent a nagy tömegű alapanyagokkal történő kivitelezés, illetve a munkagépek és a magasból lezuhanó tárgyak által okozott sérülések lehetősége.

Ilyen körülmények közt a munkavédelmi felszerelés megléte és szakszerű használata a saját, illetve a körülöttünk tevékenykedők testi épségének megóvása szempontjából is kardinális kérdés. A legnagyobb problémát az üzemi területen megtalálható éles és hegyes szerkezetek jelentik, különös tekintettel a kiálló betonacélvégekre. Ezek előírás szerinti lefedése nagyban csökkentheti a súlyos sérüléssel, valamint tragikus végkimenetellel járó baleseteket. Az ilyen célt szolgáló munkavédelmi felszerelés kihelyezése, karbantartása, illetve szükség szerinti cseréje minden esetben a kivitelezésért felelős munkáltató feladatkörébe tartozik. Ezzel együtt, ha hiányosságot tapasztalunk, azt késlekedés nélkül jeleznünk kell.

Az építési területen található munkavédelmi felszerelés azonban önmagában még nem elégséges a kellő biztonság megteremtéséhez. Legalább ugyanilyen fontos ugyanis az is, hogy különféle kiegészítőkkel védjük a testünk legsérülékenyebb pontjait. A megfelelő méretű és típusú sisak hatékonyan megóvhat minket a magasból lezuhanó tárgyaktól. Erre azért is lényeges kiemelt figyelmet fordítani, mert már akár egy nagyobb méretű csavar is életveszélyes sebesülést okozhat, ha több méterről esik a fejünkre. Ugyancsak elengedhetetlen a kezek, valamit a lábak épségét biztosító munkavédelmi felszerelés. Az előírás szerinti kesztyű a vágásoktól, valamint az égésektől is megóv, a bakancs pedig megakadályozza, hogy hegyes tárgyak fúródjanak a talpunkba, mindemellett pedig az esetleges áramütések elkerülésében is nagy segítséget jelenthet.