Hágcsó

A hágcsó szabvány nagyban megkönnyíti döntésünket

Olyan épületek kapcsán, melyek ipari céllal létesültek, gyakorta kiemelt jelentősége van a tető, illetve egy magasabb pont megközelítésének. Sok esetben ugyanis ide telepítenek olyan berendezéseket, amik folyamatos, de legalábbis sűrű karbantartást, vagy használatot igényelnek. Egy rögzített létra ilyenkor hatalmas könnyebbséget jelent, ám ezek megválasztásakor kiemelt figyelmet kell fordítani a biztonságra.

A hágcsó szabvány célja, hogy könnyedén tájékozódhassunk a kínálatban elérhető konstrukciók megbízhatóságáról és strapabíróságáról. Annak érdekében, hogy biztosan a megfelelő egységek kerüljenek beépítésre, elsőként azt kell mérlegelnünk, azok milyen környezetben lesznek alkalmazva. Az ISO 14122-4 hágcsó szabvány szerint rögzített létrák esetében bizonyos előírásokat feltétlen be kell tartani. Ilyen a háttámasz megléte (3 méteres esési magasság felett), de arra is ügyelni kell, hogy adott méret felett kizárólag eltolással szabályos a szerelés. Amennyiben a cél a gépek, illetve gépi berendezések megközelítése, akkor ezek a legfontosabb szempontok.

Ennél jóval összetettebb hágcsó szabvány vonatkozik az olyan esetekre, amikor a felhasználás valamilyen speciális környezetben történik. Noha ezeknél a létráknál a gyártás során kiemelt figyelmet fordítanak a szerkezet megerősítésére, mindig figyelembe kell venni a döntés előtt, ha a telepítési hely eltér a megszokottól. Aknába történő beépítés kapcsán például egy UNI EN 14396 hágcsó szabvány jelöléssel ellátott darabra lesz szükségünk. Ezek a modellek ugyanis olyan alapanyagból készültek, amik ellenállnak a vegyszeres környezetnek, így a folyamatos karbantartás miatt keletkező nagy költségek nem jelentenek majd problémát hosszú távon. Jól látszik tehát, hogy a beszerzés előtt jó néhány tényezőt érdemes vizsgálnunk a biztos siker érdekében.