Áramvédő kapcsoló

Mit érdemes tudni az áramvédő kapcsolóról?

Még a gyerekek is tisztában vannak vele, hogy az áram mennyire veszélyes és milyen komoly balesetet vagy rosszabb esetben akár halált is okozhat. Éppen ezért nagyon fontos gondoskodni a védelemről és szükség esetén szakember segítségét kérni.

Az áramvédő kapcsolóról ide klikkelve tudhat meg bővebb információkat! Manapság a technológiai fejlődésnek köszönhetően rengeteg elektronikus eszközt használunk, melyek közös hálózatról üzemelnek, ezért az érzékeny és nagyértékű fogyasztókkal mindenképp érdemes foglalkozni. Nem csupán a technológiai eszközök, hanem az áramvédő kapcsolók is nagy változásokon mentek keresztül az idők folyamán. Ezek használatát nemzetközi szabványok határozzák meg. Ezeket az eszközöket jelentős részben magánemberek használják, ezért nem árt tisztában lenni néhány dologgal. Természetesen nem kell villanyszerelővé válni, azonban néhány hasznos információt mindenképp érdemes tudni. Az áramvédő kapcsoló megnevezés némileg megtévesztő lehet, ugyanis ez az eszköz nem az áramot védi. Az angol megnevezés sokkal beszédesebb, melyet lefordítva úgy fogalmazhatunk, hogy szivárgóáram által működésbe hozott áramköri megszakító.

Az áramvédő kapcsolót viszonylag könnyű felismerni, mivel a kiselosztó szekrényben található, ahol egy teszt gombbal is el van látva. Ennek oka, hogy a gyártóknak kötelezően bele kell építeni a tesztfunkciót. Az áramvédő kapcsolóknak két típusa van, melyek az egy-, valamint a három fázisú áramvédő kapcsolók. Mindkettő esetében a fázisoknak és a nulla vezetőknek keresztül kell folyniuk rajta. Különbség a méret kapcsán figyelhető meg. Emellett abban is különböznek, hogy milyen típusú szivárgó áramot képesek kezelni. Továbbá mindezt milyen zavarvédettség mellett, mely szintén fontos információ.