Hősugárzó

Hősugárzó alkalmazása kiegészítő fűtés gyanánt

A téli időszak közeledtével minden háztartásban kardinális kérdéssé válik a fűtés. Van, amikor a fő fűtési rendszer bőven elegendő, mert képes a megfelelő, kívánt hőfokra felfűteni a lakást, máskor viszont ez nem így van. Utóbbi esetben van szükség kiegészítő fűtésre. A hősugárzó kiváló alternatíva lehet, azonban nagyon sokféle típus van, így a döntést megelőzően mindenképp érdemes tájékozódni.

Hősugárzó kiválasztásában a kellő utánajárás nagyon sokat segíthet, hogy a későbbiekben ne bánd meg döntésed. Ahhoz, hogy tudd, egyáltalán szükséged van-e bárminemű kiegészítő fűtésre, először azt kell tisztázni, hogy a meglévő fő fűtési rendszered képes-e kellőképp felmelegíteni az otthonod. A szakértők ajánlásai alapján az ideális hőfok 20 és 23 Celsius fok között van. Ugyanakkor ez nem az otthon minden helyiségére vonatkozik, hiszen a hálószobában és a konyhában ennél kevesebb, 18 fok is teljesen megfelelő. Ha ezt a hőmérsékletet pusztán a fő fűtő rendszerrel nem tudjuk elérni vagy szeretnénk egy-két helyiségben, ha melegebb lenne, akkor jó ötlet vásárolni egy hősugárzót. A hatalmas kínálatban könnyű elveszni, így érdemes utánanézni az előnyöknek és hátrányoknak, valamint szükség esetén kikérni egy szakember véleményét.

A legfontosabb mérőszám, amivel tisztában kell lennünk, az a fogyasztás. Ezt a khW mutatja meg, mely azt prezentálja, hogy egy óra alatt mennyi energiát használ el a készülék. Ha a kapott értéket az áramárral megszorozzuk, akkor megtudjuk, hogy mennyibe kerülne a készülék üzemeltetése. A legnépszerűbb hősugárzók nagyjából 1000-2200W körüli fogyasztással rendelkeznek. Némely típusokon állítani lehet a hatékonyságon, így a fogyasztás is növelhető vagy csökkenthető. Tipikusan ilyen hősugárzó a hősugárzó, mely szintén közkedvelt.