Bőr rétegei

Hogyan épülnek fel a bőr rétegei?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bőr kapcsán a legtöbb ember minimális ismeretekkel rendelkezik, annak ellenére, hogy ez a legnagyobb szervünk. A tudománynak hála a bőr szerkezetét ma már molekuláris és szövettani szinten egyaránt magas szinten ismerjük. Érdemes bővíteni az ismereteket, hiszen ez igazán hasznos.

Bőr rétegei – A bőr legfelsőbb rétege nem más, mint a hám, vagy ritkábban használt nevén epidermisz. A hámon belül is több különböző réteget különböztetünk meg, melyek közül a legfelső a szaruréteg, amelynek feladata elsősorban az, hogy védelmet nyújtson a különféle külső hatásokkal szemben, mint például a fertőzések vagy az UV-sugárzás. A szaruréteg felelős ezenkívül a tapintásért. A hám alsó rétegeinek feladata, hogy a szaruréteg elhalt sejtjeit, melyek lehullanak, pótolják. Az epidermisz a test különböző részein eltérő vastagságú. A középső rész az irha, amelyet dermisz néven is emlegetnek. Ez a réteg elasztikus rostokból és kollagénekből áll. Az irha a külső ütéseket tompítja. Itt találhatók meg a verejték- és faggyúmirigyek és a szőrtüszők.

A bőr legalsó része a bőralja, vagyis a hipodermisz. A bőralja kollagén rostokat, zsírokat és vérereket tartalmaz. A bőr az ember elsődleges védelmi vonala, amely a különféle sérülésektől, UV-sugárzástól véd minket. A bőr felszínén jellemzően olyan összetevők találhatók meg, mint a faggyú, verejték, szarusejtek hámlás közben, a mélyebb rétegekből felszínre kerülő víz, továbbá a kornifikációs folyamat anyagai. Az arcápoló kozmetikumok egyrészről erősítik a bőr védekező képességét, másrészről a hidro-lipid réteget pótolják. Erre azok a kozmetikumok képesek elsősorban, amelyek bőrazonos hatóanyagokat tartalmaznak. Bővebb információkért érdemes ellátogatni a webshop.drhazi.hu webáruházba!