Komponens

Ezeket a tényezőket figyeljük egy komponens beszerzésénél

Építőipari kivitelezések folyamán hihetetlenül nagy figyelmet kell fordítani az előzetes tervezésre, hiszen a legapróbb részletek is döntő befolyással bírhatnak a végeredményt illetően. A folyamat során nem csak a különféle fázisok időigényét kell pontosan meghatározni, de a beépítésre és felhasználásra kerülő alapanyagok minőségére is kiemelt hangsúly kerül.

Tudniillik minden egyes komponens meghatározza, végül az építmény mennyire lesz strapabíró és időtálló. Ennek tükrében pedig ha csak egy ilyen összetevő is gyengébb minőségű, akkor az hatalmas kockázatokat rejt magában. Tudniillik az akár az ingatlan statikai biztonságát is veszélyeztetheti, főképp, ha a szóban forgó komponens az alapzatba, vagy a falakba került beépítésre. Ezért aztán ezek kialakításánál rendkívül körültekintő módon járjunk el. Csak a legkiválóbb minőségű beton, acélszerkezet és tégla kerüljön felhasználásra, lévén a stabil alap garantálja azt, hogy a közeljövőben nem lesz szükség komolyabb javításokra.

Ez azonban önmagában még csupán félsikert jelent. Ugyanis egy későbbi fázisban alkalmazott komponens vonatkozásában is kvalitásra és a megbízhatóságra kell helyeznünk a hangsúlyt. Amikor tetőfedő anyagot, nyílászárót, vagy épp csöveket, kábeleket vásárolunk, mindig nézzünk utána, melyik gyártó termékei kapták a legtöbb pozitív visszajelzést. Ez a folyamat meglehetősen időigényes, ám nagy hiba ezen spórolni. Gyakori tévedés, miszerint egy jelentéktelenebbnek tűnő komponens kapcsán nincs szükség a legjobb minőségre. Tudniillik a beépítésre kerülő alkotóelemek cseréje szinte mindig jelentős bontással oldható csak meg, ez pedig hatalmas felfordulással jár. Ami még ennél is nagyobb kellemetlenség, hogy az utólagos munkálatok rendszerint roppant költségesek is, ezért aztán sokkal költséghatékonyabb, ha már elsőre a legoptimálisabb komponens kerül felhasználásra.