Ultrahangos áramlásmérő

Ultrahangos áramlásmérő – a precíz eredmények záloga

Ipari környezetben a legtöbb esetben elengedhetetlen, hogy a lehető legpontosabb értékekkel tudjunk számolni. Legyen szó különféle fogyasztókról, vagy épp egyes berendezések teljesítményének dokumentálásáról, kardinális kérdés, hogy az adatok mindinkább megfeleljenek a valóságnak.

Amikor egyes folyadékok sebességét kell analizálni, akkor az ultrahangos áramlásmérő tekinthető a legkézenfekvőbb megoldásnak. Elsősorban a vegyiparban, illetve az élelmiszeriparban van hatalmas jelentősége a precíz mérésnek, ám egyéb felhasználási körülmények is indokolttá tehetik az eszköz használatát. Az ultrahangos áramlásmérő egyik legnagyobb előnye pontosan a technológiájából fakad. Az egyik módszer a Doppler-effektus használja a mérésekhez, ilyenkor a folyadék által visszatükrözött frekvencia elemzésével számítják ki az áramlás sebességét. Ugyancsak bevált metódus, amikor az ultrahang hullámának útját analizálják – egy adó és egy vevő érzékelő segítségével -. Ilyenkor a megtett szakasz idejéből kalkulálják az áramlást. Mindkét eljárás rendkívül pontos eredményeket ad, nem véletlenül jelentik – többek közt – az ultrahangos mestermérők az etalont a fizikai módszerek közül.

Az ultrahangos áramlásmérő további előnyökkel is jár az egyéb megoldásokkal szemben. Ezek közül a legnagyobb jelentősége annak van, hogy a legtöbb mérőműszerrel ellentétben az ultrahangos áramlásmérő számításaira nincs hatással a folyadék sűrűsége, hőmérséklete, vagy épp a vezetőképessége, sem azok menet közben bekövetkezett változása. Ennek köszönhetően eltérő körülmények között is állandó jelleggel használhatók, ami hatalmas könnyebbséget jelent. Emellett telepítésük az esetek többségében roppant könnyen megoldható, legyen szó felcsatolható, hordozható, vagy épp csőre hegeszthető ultrahangos áramlásmérő műszerről.