COB LED lámpa

Mit érdemes tudni a COB LED lámpa kapcsán?

A COB, vagyis Chip On Board egy olyan technológia, mely még napjainkban is újdonságként hat a LED piacon. Röviden és tömören annyi a lényeg, hogy a LED chipek egy közös házban vagy egy porcelán, esetleg fém lemezen helyezkednek el, aminek köszönhetően egy homogén világító felület jön létre.

COB LED lámpa kapcsán azt érdemes tudni, hogy ezek új generációs termékek. Éppen ezért a gyártási technológiájuk is nagy mértékben eltér a korábbiaktól. A korábbi LED-ek jellemzően SMD vagy power felhasználása által készültek, aminek az volt a hátránya, hogy komoly hőtermeléssel jártak, ami számos problémát jelentett. Emellett a felhasználók arra is panaszkodtak, hogy a fényhasznosítás nem kielégítő. Az új chipek esetében az a nagy különbség, hogy a ház, valamint közvetlenül a tokozás alaplapján helyezkednek el. Ennek az az előnye, hogy nagy mértékben javult a hőátadásuk. A korábbi opciók esetében a LED hátlapja volt a hűtőfelület, mellyel több probléma is volt. A legnagyobb gond az volt, hogy mindegyik alternatíva megakadályozta a hő egyszerű elvezetését, ezért a jól ismert kiégett a LED kifejezés terjedt el a köztudatban. Sajnos ezt a problémát nagyon sokan megtapasztalták.

A COB LED-ek esetében a chipekre nézve egyáltalán nem vészes a hőtermelés, szemben a korábbiakkal. Főként annak tudatában, hogy a Chip On Board technológiának köszönhetően a nem csupán a fényhasznosítás, hanem az élettartam is jelentős mértékben megnőtt. A fentebb már említett kiégett LED probléma miatt pedig nem kell aggódni a továbbiakban. A COB LED lámpák különösen az ipari környezetben örvendenek nagy népszerűségnek, mivel az előnyöket kiválóan ki tudják használni ezeket a területeken a már említett magas fényhasznosítás és hosszú élettartam miatt. Bővebb információkat a ledsziget.hu webáruházban olvashat!