Geotextília

A geotextília által nyújtott előnyök

A geotextília egy olyan hasznos anyag, amely nagy segítséget jelenthet a kerti munkák során. Ugyanakkor sokoldalú textíliáról van szó, ezért nagyon sok területen lehet alkalmazni. Ha már egy ideje gondolkodik beszerzésén, akkor érdemes megismerni előnyeit.

Geotextília számos területen felhasználható. Magán célok esetében elsősorban a kertben szokták alkalmazni. Ezenkívül infrastrukturális területeken is gyakran alkalmazzák, például kikötőkhöz, utakhoz, szikkasztáshoz, vízelvezető rendszerekhez és hulladéklerakókhoz. A geotextília jellemzően olyan polimerekből épül fel, mint a polipropilén vagy a poliészter. A kertben is nagy hasznát lehet venni, hiszen számos problémára jelenthet megoldást. Például kiválóan használható a kerti tó szigeteléséhez. Ez esetben a fólia alá kell helyezni, hogy még hatékonyabb legyen a szigetelés. Ezenkívül így a talajban lévő törmelék és kövek nem ártanak a geotextíliának. Ugyanakkor a más előnyei is vannak, ezért a kertben is mindenképp érdemes alkalmazni.

A geotextília által letakart terület kevésbé van kitéve a napfény éltető erejének, aminek köszönhetően a gyom is kevésbé tud kikelni és kifejlődni. Ha nem szeret gyomlálni, akkor érdemes kihasználni a geotextília ezen előnyét. Nyáron különösen hasznos, ugyanis a nagy melegben meg lehet védeni a talajt a gyors felmelegedéstől, illetve a kiszáradástól, így kevésbé kell az öntözéssel foglalkozni. Emellett télen is sok hasznát lehet venni, ugyanis így meg lehet tartani a talajhőt, így el lehet kerülni a fagy okozta károkat. A geotextíliát jellemzően nem önmagában terítik le a talajra, hanem valamilyen burkolóanyag is kerül rá, például fenyőkéreg mulcs. Így az összkép igazán esztétikus. Bővebb információkat a sunikft.hu weboldalon tudhat meg!