Faszenes grill

A faszenes grillen való sütögetés menete

A grillezés szerelmesei jó szívvel gondolnak a faszenes készülékekre, melyeket sokan a grillezés egyik sarokkövének gondolnak. Az ételkészítés szempontjából a faszenes grillező az egyik legjobb választás, hiszen olyan füstös aromát és ízt kölcsönöz az ételnek, ami más módszerrel nem megvalósítható.

Faszenes grill az egyik legkedveltebb típus, rengetegen tartják úgy, hogy kizárólag ezekben a készülékekben lesz igazán finom az étel. Ebben van igazság, azonban az is tagadhatatlan, hogy ehhez idő kell és nem árt némi tapasztalat sem, hiszen egyáltalán nem könnyű bánni ezekkel a modellekkel. Leginkább azért, mert a hőmérséklet szabályozása nem egyszerű feladat, hiszen tudni kell bánni a szénnel, valamint a szellőzőnyílásokkal. Viszont, ha megtanuljuk helyesen használni a készüléket, akkor igazi grillmesternek érezhetjük magunkat. A sütögetés megkezdéséhez először is be kell szereznünk a faszenet. Többféle típus áll rendelkezésre, így a helyes döntés érdekében át kell gondolnunk, hogy mik az igényeink, mi a célunk.

A faszenes grillen való sütögetés meglehetősen időigényes, így ezzel nem árt számolni a grillezés kezdetén. Az előkészítés sok időt vesz igénybe és nem csupán az ételek pácolása és fűszerezése. A begyújtás és a felmelegítés legalább fél órát vesz igénybe. Kezdetben könnyen lehet, hogy ennél több időre is szükség lehet. A sütögetés során is folyamatos felügyeletre van szükség. Habár mindez macerásnak tűnik, azonban a végeredményt tekintve mindenképp megéri a fáradozást. Ha elkészült a hús, akkor nem szabad rögtön nekiesni és felvágni, hanem célszerű pihenni hagyni, ezáltal a hús levei egyenletesen eloszlanak, vagyis a későbbi felvágást követően a hús sokkal ízletesebb és szaftosabb lesz. A sütést követően a készülék tisztításáról sem szabad elfeledkezni.